Buliajánló: Katame_The Hive: Fraktal Sound Takeover

Kategóriák Zene

Az év elején indult Fraktal Sound egy rendkívül izgalmas projekt, ezt korábban már megénekeltem. Most jött el annak az ideje, hogy a The Hive Budapest is vendégül lássa a kiadó alapítóit. 2019. július 26-án, pénteken Fraktal Sound Takeover a Dürer kertben — a különleges alkalom különleges ajánlót kíván!

Katame, a kiadó menedzsere elsőként a saját kedvenc zenéit ajánlotta a bulira hangolódáshoz, majd arról beszélgettünk, hogyan alakult az elmúlt bő fél év a Fraktal háza táján.

The Outsiders: Dissolution

Amikor Fraktal első megjelenésén dolgoztunk, és már megvolt mind a négy szám, ez volt az, amit a legkevésbé tudtam befogadni, de minél többször hallgattam, annál jobban tudtam hogy aranyba nyúltam. Borzasztó nagy örömmel tölt el, hogy a zene időt ad magának a kibontakozásra, és az oldschool egyben az innováció fúziójává válik, a vége pedig egészen katartikus élményt nyújt. Imádom a vokált, emlékeztet a Noisiára.

MVRK&Kace: Beneath

A második Fraktal EP is erős lett. MVRK és Kace kollabja egy igazi kattogós rollerre sikeredett. Az intro alatt azt képzelem el, ahogy egy fraktál magába szippant, ezután jön az egymást tökéletesen kiegészítő, milliszekundumra pontos dobok és a fémes karcok váltakozása. Nagyon büszke vagyok a srácokra, örülök, hogy egy ilyen csapat részese lehetek.

Dub Personal: Oxygen

El kell áruljam, hogy nagy szerelmem a deep dubstep, ezért is mutatom Dub Personal egyik nagyon alattomos zenéjét, az Oxygen-t. Imádom Zoliban, hogy több műfajra is nyitott a drum and bass-en kívül, és a mai napig újabb és újabb területeken kísérletezik. Úgy gondolom, hogy ő az a típusú producer, aki jobban szereti megtartani magának a zenéket és ritkán csinálni belőle megjelenést, talán ezért is lett ez a neve. Ugyanakkor nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy formálódik a Fraktal EP-je.

Gamma: Event Horizon

Nagyjából másfél éve jött ki ez a zene, hatalmas meglepetésemre az Eatbrainen, egy VA- megjelenésen. Rögtön felugrottam a székemből, és futottam egy kört. Az első Gamma-élményem a most februári kiadónyitó bulinkon volt Hágában, amikor is Gammának sikerült egy olyan zárószettet rakni, ami egy teljes időutazás volt számomra — percekig levegő után kapkodtam.

Dubshun: No Clarity

A végére tartogattam az egyik kedvencemet. Bennem valami mélyen elásott, ősöktől örökölt ritmust ébreszt fel a lüktetése: teljesen eláraszt az érzés, sokkal közelebb érzem magam ahhoz, amit ez a világ már rég elfelejtett. Nagyon remélem, hogy egyszer eljön az idő, amikor az ő nevét is a kiadó listáján láthatom.”

Mióta létezik a Fraktal pontosan?

Az első megjelenésünk 2019. február 22-én jött ki, de az érdemi promóciós munka már januárban elkezdődött. A háttérmunka pedig egészen 2018 őszéig nyúlik vissza. Lassú folyamat volt a koncepció kitalálása, ráadásul a logóval iszonyatosan megcsúsztunk, mert igen lassan forrt ki az elképzelés. Végül ezért Gábor (Jade) készítette el

Szerintem azért is nagyon fontos erről beszélni, hogy vannak nehézségek, buktatók, akár egyenesen bukások is, mert látni kell, hogy a sikerhez vezető út egyáltalán nincs kikövezve, és ezek bizony velejárnak. Mik a tapasztalataitok a kezdés óta?

Az elsődleges számunkra az, hogy ne legyen masszívabb csönd körülöttünk, így igyekszünk a 2-3 havonta egy megjelenés tempót tartani, de ez azért kemény. Tényleg folyamatosan szem előtt kell lenni, a mai ember koncentrálóképesség időtartama ugyanis elképesztően rövid, döbbenetesen. Bár alapvetően ebben van egy kis vacillálás bennem, bennünk is, mert van, aki szeretné ezt a sebességet tartani közülünk, hozzám viszont közelebb áll az, amit a Guidance képviselt korábban: inkább félévente jöjjön ki egy újdonság, de az után mind a tíz ujjamat megnyalom. Nekem egyébként néha sok, ha nem bír lenyugodni egy kiadó, és állandóan tolja az arcodba a cuccokat, miközben ez sok esetben a minőség rovására megy. Abban bízom, hogy az idő segít nekünk eldönteni, hogy merre induljunk. Nem rohanunk, bőven ráérünk, hiszen hosszú távra tervezünk.

Lényeges az is, hogy az előadók közelében maradjunk, hiszen aki jó, az rengeteg helyen kiadhatja a zenéit. Így fölértékelődik a személyes jó kapcsolat, baráti kapcsolat szerepe ebben a folyamatban. Egy picit magunkhoz kell kötni őket, ami idő- és energiaigényes.

Mi volt az a jó, amire egyáltalán nem számítottatok?

A napokban néztem meg, hogy majdnem 500 követőnk van SoundCloudon, ami két megjelenés után kicsit meglepő, de persze kimondottan jó. A promók visszajelzései is jólesnek. MVRK EP-jére olyan arcok reagáltak érdemben, akikről azt hittem, hogy meg se nyitják: többek között Arkaik, Billain vagy Current Value. Fontos az is, hogy a művészek egyértelműen pozitívan állnak hozzánk, nem finnyáskodnak, hanem segítőkészek, szívesen dolgoznak velünk, ami egyértelműen a kiadó föllendülését fogja eredményezni.

Abszolút jó szándékkal kérdezem, hogy vajon a nagyobb művészek mennyiben látják ebben Jade személyét? A tehetségetek teljesen egyértelmű, ahogyan az is, hogy nem azonos alműfajról beszélünk, ámde az ő jelenléte is a háttérben.

Nagyon jó kérdés. Biztosan benne van ez is, hiszen ezt a tényt lehet tudni, így már kíváncsiságból is megnyitják. Ugyanakkor mondjuk Arkaik nem nyitotta meg az első megjelenést, a másodikat viszont igen, ami egyértelműen azt jelenti, hogy ez rólunk szól. Gábor ezt nem nyomja a saját oldalain, és ez így van jól. A neurofunk arcok könnyen lehet, hogy miatta kíváncsiskodnak, a deepek viszont nagyon remélem, hogy miattunk.

Nevesítsünk!

Abyss, Amoss, Arkaik, Billain, Black Sun Empire, Cruk, Dillinja, Grey Code, Hazard, Malux, Phentix, Rido, Serum, Skylark, Subtension, Synth Ethics, Wingz.

Impozáns, gratulálok!

Köszönjük. Közben egyébként nagyon jó látni, ahogy Gábor ismerkedik a deep dolgokkal: a múltkor írt, hogy ismerjük-e a Data 3-t. Persze ő is rengeteg olyan előadót, zenét tudna mondani, amikre mi csodálkoznánk rá.

És micsoda remek mély szettet pakolt Egerben!

Igen, pedig valóban nem az ő világa, és mégis.

Mi volt az a rossz, amire egyáltalán nem számítottatok?

Szerencsére olyan nem volt, ami teljesen váratlanul ért. Tudtam, hogy lehet majd kellemetlen élményem előadóval, de ez mindig van, ezt az Eatbrainnél már megtanultam. Ezt leszámítva semmi para nem volt, hála az égnek. Nagyon óvatosak vagyunk, finoman bánunk mindenkivel.

Mennyire tud működni ez a demokratikus felépítés, hogy mindenben öten döntötök, talán szótöbbséggel is?

Igen, szótöbbség van valóban, és szerencsére teljesen működik a rendszer. Van egy táblázatunk a zenékről, amiben mindenki egy tízes skálán pontoz, aztán átlagolunk. Ha nyolcas egy zene, akkor az lényegében el van döntve, hogy megjelenhet. Hét környékén kezdődnek a tárgyalások a művésszel, hogy még gyúrja egy kicsit — ezt a feladatot általában Márk (MVRK) végzi –, és aztán újra megnézzük.

Mik az esetleges konfliktusforrások?

Bármi. (nevet) De leginkább a zene, hiszen öt ember, öt ízlés. Vagy ha a csapatmunka nem kiegyenlítetten megy, hiszen mindenkinek ugyanúgy ki kell vennie a részét a tennivalókból. A csapatmunka — mindenki tudja — a legnehezebb műfaj, de szerencsére ebben is kiegészítjük egymást. Mindenkinek megvan a saját szerepe, az erősségeinkre építünk. Néha persze kell vernem az asztalt, hogy gyors választ várok egy fontos kérdésben, és ilyenkor nem szeretem azt érezni, hogy ez csak nekem fontos. A művészekkel én vagyok kapcsolatban, és rám lesznek mérgesek, ha nem tudunk időben visszajelezni, ezért is ütöm a vasat néha.

Mivel négy férfi mellett egyszem nő vagy, adja magát a kérdés, hogy mennyiben, miben kell női fortélyokat használnod (ha egyáltalán)?

Higgadtan, nyugodtan, türelmesen, de basztatni kell őket. (nevet) Hálásak, hogy vagyok, és időről időre kicsit összeszedem őket. Nagyon fontos lenne, hogy legyenek találkozók, hiszen Gamma egri, és nem gyakran jár föl Pestre. Érezhetően hatékonyabbak vagyunk, ha személyesen tudunk együttműködni.

Miben a legerősebb a brigád?

Egyrészt abban, hogy öten minden területet le tudunk fedni, ami szükséges ehhez a projekthez. Másrészt abban, hogy mindannyiunknak jó az ízlése, és tényleg csak a legjobbakra megyünk rá. A tucatnak nálunk esélye nincsen.

Miben volt egyhangú megegyezés?

A Fraktal mint név és az Outsiders EP kapcsán például. Több zene is szóba került eleinte, de végül azt a négyet mindannyian elég gyorsan megszavaztuk.

Mi az eddigi legnagyobb siker?

Nekem az első megjelenésünk Noisia Radio-beli lejátszása. Én rohantam egy kört a lakásban, nem hittem el, elképesztő király volt! Utána több óráig remegtem a boldogságtól. Vele párhuzamosan volt egy DrumandbassArena-megjelenés is, aminek szintén nagyon örültem. Ez egy iszonyat erős indítás volt, pláne úgy, hogy ekkor volt egy hágai bulink is. Eléggé izgultam, hogy hogy tudunk emlékezetesen elindulni, de ekkora robbanásra nem számítottam, bevallom. Márk mesélte, hogy kinn az utcán belebotlott két srácba, akik az Extraction-t hallgatták telefonon, kész őrület volt! A legfontosabb talán az, hogy mind itthon, mind külföldön komolyan vesz bennünket a színtér, és segítenek, ahol csak tudnak.

Milyen megjelenések várhatók mostanában?

Idén várható egy Dub Personal-anyag, várhatóan ősz közepén. Közben gőzerővel dolgozunk egy VA-megjelenésen is. Ehhez szeretnénk megnyerni azokat, akikkel már dolgoztunk együtt, és kezdődhet a kísérletezés. Szeretném, ha fölépített és változatos lenne, izgalmasnak tartom a 140 BPM-es dolgokat is — a szcénának egyértelműen szüksége van egy kis frissítésre, nem lehet mindig ugyanazt nyomatni. Jó lenne egy picit tanítani az embereket, és zeneileg újat mutatni. Átfogó képet szeretnénk adni arról, hogy mi a mi víziónk. Dolgozunk rajta, már megvan pár szám, de bőven van még mit csiszolni.

Mik a távlati tervek még erre az évre?

Tök jó kérdés! Gondolkodunk rajta. A mostani Hive buli után biztosan lesz saját is, de először még népszerűsödnünk kell. Live stream mindenképpen várható, illetve a YouTube-unkat is tolni akarom, egyfajta dnb-portálként működtetve. Külföldi partyk is szóba kerültek már, jó lenne minél messzebbre eljutni. Idővel várható merch is majd, sok van előttünk.

Ami még fontos, az az, hogy az arculat egységes legyen, és fontos, hogy a művészek is kifejezhessék magukat a borítókban. Van már egy jelöltem, remélem, hogy őt fogjuk választani. Nagy ötletelésben vagyunk, izgalmas időszak.

Ha egy év múlva újra beszélünk, mikről szeretnél beszélni?

Biztosan össze fogom hasonlítani a két évet, összevetni a tapasztalatokat. A műfaj alakulását is elemezném, hiszen sok minden fordulhat. Remélem, még 4 megjelenés meglesz, és a VA. Erős helytállást, sok munkát és tempós haladást képzelek el, szeretném, hogy minden egyenletesen mutasson előre. Szeretném, ha egyfajta különlegességként gondolnának ránk, akik betöltjük a piaci rést. A legfontosabb az, hogy legyen meg a hangzás!

Azt hogyan tudnád szavakba önteni?

Úgy képzelem el, hogy egy föld alatti barlangban állok, és az ott lévő vízbe beledobnak egy követ. Szeretem a vízhangokat, az atmoszférikus, sejtelmes, sci-fiszerű vonalat. De szeretem az iszonyat nyers, fűrészszerű hangzást is, ami például az ajánlóban is mutatott Beneath-ben is megjelenik. Ugyanúgy szeretem a nagyon kattogó dobokat, minimalitásában gyönyörű és egész, techno hatású drum and bass-t, az elvont hanghatásokat.

Köszönöm, sok sikert, és akkor nézzük meg, mi történik egy év múlva!


A pénteki bulinak a Dürer kert 041-es terme ad helyt, a szokásos Martin Audio hangcuccal. A Fraktalt Dub Personal, Gamma, MVRK és Katame képviseli, a The Hive Budapest színeiben a Filth Company és a Cyberhorns (Cybershot vs. Horns) lép föl. A jegy ezerötszáz, és kizárólag a helyszínen kapható. Bee there! 🐝

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük