Vidéki bulikörkép: Szolnok

Kategóriák Zene
Ahogy korábban már utaltam rá, bizony megéri vigyázó szemeinket Pesten kívülre vetni. Az áprilisi debreceni buli után most a baZOOka segítségével Szolnokra látogatunk. Május 10-én immáron második alkalommal szentelnek egy teljes estét a mélyebb drum and bass-nek.

Viszonylag korán, 15 évesen ragadott magával a drum and bass partyk világa.”– meséli Ézsiás Koppány, a szolnoki illetőségű baZOOka buliszervező brigád alapítója, aki Kopernik néven már néha a pult mögé is áll. A minőségi, hangos zene, a sötét terem, a hasonló érdeklődésű fiatalok, azaz az egész atmoszféra egyből megvett engem. 11 év alatt rengeteg emlék, máshol nem hallott zenék, megköttetett barátságok, fantasztikus helyszínek, és még sorolhatnám… Elsősorban ezekből az élményekből szeretnék, ha egy kicsit is, de visszaadni ezzel a kezdeményezéssel.

Egy jó barátommal közösen pattant ki a fejünkből a baZOOka, még 2014 őszén, ekkortájt költöztem Szolnokra. Underground elektronikus zenei szempontból a város egyáltalán nem telített, egyedül a Celofán Kollektíva csapata nyújtott lehetőséget a minőségi szórakozásra vágyó fiataloknak, ám sajnos mára már ez is rendkívül megritkult.”

A dnb iránti elkötelezettségük miatt vegytiszta drum and bass bulik szervezésével foglalkozó csapatot akartak létrehozni — 2014 novemberében le is zajlott az első rendezvény, ahol a barátaik álltak a dj-pultban. Érezhetően elindult valami, ám az élet e közben másfelé sodorta őket. 2016-ban sikerült ismét erre a projektre összpontosítani, egy évre rá pedig már körvonalazódott is a nagyjából havi rendszerességű partysorozat.

“Elsősorban a stílus sokszínűségét szeretnénk bemutatni, erre utal a “zoo” is a nevünkben. Többnyire a változatos, több alstíluson átívelő bulik kerültek előtérbe. Ezt a változatosságra való törekvést mi sem mutatja jobban, minthogy eddig már több mint 40 különböző előadó járt nálunk, az ország számos pontjáról. A rendezvények mellett van egy Mixcloudon rendszeresen megjelenő mixsorozatunk is, amely baZOOkast névre hallgat. Hasonlóan az estékhez, itt is a drum and bass széles spektrumú bemutatása a cél, különböző hazai előadók tolmácsolásában. Feltörekvő és veterán dj-k, producerek, jó barátok, “hálószoba lemezlovasok”, különféle egykori és jelenleg is aktív vidéki csapatok szavaztak már bizalmat, és kaptak lehetőséget baZOOka bulin fellépni.”

A csapat zenei részlege meglehetősen színes, az idők során kialakult kapcsolatokból kovácsolódott össze. A helyi PMV mellett a ceglédi Damage Control, az üllői Str, és a kecskeméti GreenHell alkotják. Mindannyian hosszabb ideje munkálkodnak a vidéki drum and bass élet föllendítéséért, dj-ként és szervezőként egyaránt.

És hogy mit tartogat a közeljövő? “A soron következő, május 10-ei eseményünk a mélyebb hangzást bemutató ‘Deep Inside’ sorozatunk második része lesz, olyan vendégekkel, mint MVRK, Kauna, Pein, vagy Constant; a helyi erőket ezúttal Str képviseli. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kövesd a Facebook-oldalunk, ahol a rendszeresen megjelenő podcast-sorozatunk mellett többet tudhatsz meg az elkövetkezendő eseményekről is.
Spoiler: hamarosan jönnek az infók a félnapos, több színpados nyárindító buliról! :)”

Most pedig lássuk, milyen zenékkel készülnek az est vendégei!

MVRK

Hybris & MVRK – Superfood

“Tavaly nyáron pár napot kint voltam Prágában Hybrisnál, akkor kezdtük el ezt a zenét. Én azért szeretem, mert nem egy kőkemény roller, amire talán az emberek számítanának egy közös dolgunktól, hanem van egy dallamosabb beütése is.”

The Outsiders – Extraction

“A héten Gammával beszélgettünk arról, hogy mennyivel kevesebb lett az olyan időtálló szám, amiket akár hónapokig vagy egy évig is játszik az ember, és ezután gondolkoztam el azon, hogy számomra melyik zenék ilyenek. Az Extraction mindenképp ebbe a kategóriába tartozik; az elmúlt közel egy évben nem nagyon volt olyan buli, ahol ne raktam volna.”

Screamarts – Tribes

“Ez is egy hasonlóan időtálló zene, ami az utóbbi hónapokban valahogy minden bulin előkerült. A Delta 9 kiadóra szerintem érdemes lesz figyelni, mostanában sok jó cucc jött ki náluk.”

Ill Truth – S.D.S

Ők tizedikén Pesten játszanak, de az S.D.S tuti itt is szólni fog, meg még pár zene az új Vandal-albumról.”

Pein

Amoss & Fre4knc & Mc Swift – Warning

“Lehet, hogy furán hangzik, de annak ellenére, hogy magam is mc-zek, őszintén szólva nem kedvelem túlságosan az mc-ket. Ennek az az oka, hogy a dnb intenzitásával sokszor nem fér össze a szövegelés, de azt hiszem ezt többé-kevésbé mindenki érzi, aki képben van a műfajjal. Sokszor hangoztatom, hogy egy jó drum mc-nek nem azt kell a leginkább tudnia, hogy mikor szólaljon meg, hanem hogy mikor ne. Ez a szükséges minimalizmus azonban sokszor a szövegek tartalmának rovására megy, mert nagyon nehéz úgy értelmes üzenetet megfogalmazni, hogy az ne legyen túl sok és megfelelően vegyüljön a zene instrumentális részeivel. A Warning azért nagy kedvencem, mert azon kevés zenék egyike, amelyek megtörik ezt az “átkot”: Swift tömör, letisztult, de nagyon is határozott és tartalmas szövege szerkezetileg és hangulatban is hihetetlenül jól működő szimbiózisban van Amoss és Fre4knc morcos és sötét hangzásával. Jól példázzák, hogy a dnb-rap fúziónak nagyon is van létjogosultsága, csak még viszonylag kiaknázatlan terep. Szerintem ez a szám ebben a tekintetben egy figyelemre méltó lépés előre. Big up!”

Hybris – False Positive

“A Not Bug EP-t és rajta ezt a számot először Márkkal (MVRK) és Danival (Ixion) volt szerencsém hallani. Igazán alattomos jószág, kapaszkodtunk is a kanapéba, mikor a dallamos intró után egyszer csak elszabadult a pokol! Azonban nem csak emiatt vált ez a szám olyan élménnyé, amit azóta sem tudok elfelejteni. Viszonylag hosszú idő után az akkori megjelenések közül ez volt az, amelyikben tényleg olyat hallottam, amit előtte ebben a formában és ilyen kimunkáltsággal még sosem. Hybris lenyűgözően vegyíti benne az elborult techy hangzást a dnb-től némileg távolabb eső műfajokat idéző, komisz és játékos upbeat dallamokkal. Miután kb. egymás után háromszor is meghallgattuk, a kezdeti sokk után csak három szó jutott el a tudatomig: next level shit.”

Mindmapper & Silvahfonk – Absolution

“Ó igen, a nosztalgia! Én mondhatni fiatalnak számítok, már ami a műfaj iránti rajongásomat illeti, hiszen a populárisabb darabokon kívül (amelyek nem fogtak meg igazán) 2015-ben találkoztam először a dnb felszín alatt megbúvó vonalával, amikor egy vicces véletlen folytán megismertem Danit (Ixiont), akivel akkor egy kollégiumban laktunk. Az Absolution volt az egyik első és számomra legmeghatározóbb konkrét deep címkével ellátható trekk, amit ő és az akkor még épp megalakulóban lévő Dub Flyers krú mutatott. Cserébe én is megmutattam nekik, mit tudok, majd nem sokkal később csatlakoztam is hozzájuk mc-ként. Ezt azóta is életem egyik legjobb döntésének tartom, mert ez alapozott meg gyakorlatilag mindent, amit volt szerencsém megélni a műfajban mind előadóként, mind hallgatóként. Egy teljesen új világra találtam és éreztem, hogy a metalcore és az ug hiphop után betalált a következő zenei műfaj, ami úgy igazán magával ragad, és aminek azóta is a megszállottja vagyok. Mindmapperék zenéje ezeket a szép emlékeket idézi bennem minden alkalommal, mikor felrakom!”

Kauna

Skeptical – Snail Trail


“Nem titok velem kapcsolatban, hogy hatalmas Skeptical-rajongó vagyok, a zenéi és a stílusa mind producerként, mind DJ-ként komoly hatással van rám. Szóval a kérdés nem az volt, hogy a listámba kerül-e Skeppy-zene, hanem hogy melyik. A Snail Trail a legfrissebb anyagról van, és a hagyományos ritmusú, de szélsőséges minimalizmus iskolapéldája. A kevesebb itt kifejezetten több.”

Homemade Weapons & Torn – Lamia


“Megint csak friss cucc, a sötét ipari zajok és törzsi dobszólók világából. A Samurai Music gondozásában jelent meg idén áprilisban a Gravity című album, és a korábbi HW-megjelenések hangulatát viszi tovább. Mindig is szerettem Delgado mester munkáinak kicsit technós, kicsit jungle-os ritmikáját, a szolnoki bulira is vinni fogok ebből a hangulatból, sőt, lehet, hogy régebbi HW zenék is előkerülnek majd.”

Ivy Lab – Socket


“Ez a szám egy kicsit más stílus. A Socket 2016-ban jelent meg a 20/20 válogatáslemezén. A Volume 2 szerintem minden idők egyik legizgibb halftime-orgiája, ami először mutatta be teljes életnagyságban a 20/20 zenei legénységét. Nem teljesen friss, de még mindig üt, és a szettem halftime részébe tuti bekerül majd. Vagy ha nem ez, akkor valami más a 20/20 Volume 2-lemezről.”

Groves – Hennesey Brown


“Egy másik válogatássorozat második része, a Gradients Vol.2 keretében látta meg a napvilágot tavaly a kanadai Slater Groves kis morcos halfstep-bombája a Fracture-féle Astrophonica színeiben, és első hallásra beleszerettem. A drum and bass, a trap, és a grime fura, de mégis ismerős és tök szimpla egyvelege ez, aminek asszem, szintén bérelt helye van a bulira tervezett zenék között.”

Str

Ulterior Motive – M.I.R


“Már-már régi darabnak számító trekk, ami elég jól össze van pakolva.
A koszos basszusai nekem Kemal Bleed-jét idézik. Ha az emlékeim nem csalnak, akkor az A38-as Metalheadz XX: Ulterior Motive (UK)-bulin hallottam először, és az egész este igen mély nyomokat hagyott bennem.”

Május 10-én, pénteken tehát irány a szolnoki Siesta Club, a belépő csupán egy ezres!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük