Vidéki bulikörkép: Sárvár

Kategóriák Buli, Zene

Debrecen és Szolnok után most Vas megyébe látogatunk. Október 12-én, szombaton az “Artical Session Invites The Hive” elnevezésű buli okán remegnek majd a Nádasdy-vár falai.

Az Artical Session egy rendkívül patinás rendezvénysorozat. Nagyjából 2000 óta szerveződnek ezek a partyk, bár eleinte még csak a barátoknak, elnevezés és jól körvonalazott koncepció nélkül. 2004-re forrt ki a név és az imidzs is. A kezdetektől 2010-ig Radó Réka és Szoboszlay Zoltán (alias Llkrndsz), majd 2010 és 2017 között már csak az utóbbi fogta össze ezt a projektet. (Aki fényképes nosztalgiázásra vágyik, ugorjon ide, aki pedig zeneileg is flesselne, az ide és ide.)

Az Artical Session név a jamaikai patois nyelvjárásból ered, nagyjából annyit tesz, hogy „szeresd és műveld alázattal a zenét/kultúrát, mutass utat, és nevelj vele másokat is”. Ennek fényében mi kapcsolódó zenei cikkeket, külföldi szaklapokból (Knowledge) lemezkritikákat fénymásoltunk és szórtunk szét a buliban, egyfajta házi fanzine jelleggel, hogy „tanuljanak” is az emberek. Volt például még kézzel készített matrica, hetente frissülő blog is. Super 8-as kópiákat vetítettünk, majd később már VJ-ket is hívtunk, hogy vizuál is legyen a DJ-k mellé. Teljesen hippi és őrült idők voltak. A punkok, a technósok, a 30-as, 40-es alterosok és a 16 éves kissrácok/lányok mind-mind nagyszerűen megfértek egymás mellett a közönség soraiban.” — meséli Zoli.

Kiemelendő, hogy nem kizárólagosan a drum and bass-ről szól a sorozat, bár kétségtelen, hogy mindmáig ez a legmeghatározóbb irányzat. Ám a dubstep, a goa, a bass music, a breakbeat, az electro, a house, a techno és az acid, a jungle, a juke és a kísérleti elektronikák vagy a hardcore szintén helyet kaptak, kapnak az esteken. Az egyedülálló, középkori Nádasdy-vár mellett (ahol 72 buli zajlott le) megjelentek még Szombathelyen, Celldömölkön, Sopronban és Budapesten is. Vendégeik voltak többek közt: Bernathy&Son, Peter Kurten (BE), Longman, Beta, Cadik, DJ Resista (A), Euphorics (SRB), DJ Savage és Metha, de a sort órákig lehetne folytatni.

A brigádot hosszabb–rövidebb ideig erősítették: Llkrndsz, Rocky, Rubbah, Methodbreakz, „i”, Paul’z, Vidaotone (RIP), Raise Spirit és Phazer. Érdekes csavar, hogy ma épp Phazer az, aki lényegében átvette az Artical stafétáját.

Llkrndsz és Phazer

Bendi (Phazer) már abszolút az új generáció, ő a legaktívabb és leglelkesebb jelenleg.” — mondja Zoli. “A szervezés oroszlánrészét már ő intézi, emellett sokat pörget a fővárosban, illetve vidéken is. Számomra az egyik legfontosabb tényező az volt anno, hogy felnevelődjön egy olyan generáció, aki odavan a zenéért és annak szubkultúrájáért is. Bendiben ma pont azt a fajta elhivatottságot látom, amit anno másokban reméltem.”

A legelső Articalom épp egy house est volt, ahol a Castle Invaders-es srácok léptek fel (Collective Machine és Reelow).” — idézi vissza az újonnan bekapcsolódó szervező és DJ, Bajnok Bendegúz (Phazer). “Talán 2009 februárjában, ha jól emlékszem. Rengeteg ember, csodás zene és töméntelen cigifüst. Alig vártam a következőt!

Most azonban részben rajta múlik, mikor lesz az a bizonyos következő buli.

2013 és 2017 között szünet következett a sárvári helyszínen, ám közben is adódtak kisebb-nagyobb szeánszok Budapesten és vidéken egyaránt. A 2017-es visszatérő buli akkora sikert aratott, hogy a Csipkerózsika-álomnak muszáj volt véget vetni. “2018 decemberében megvalósult az első általam szervezett Artical Session. Ezt a mai napig nagyon furcsa kimondani.” Évszakonként egy alkalomban gondolkodik, a nyár biztosan ki fog maradni. Ám 2019-ben, rajtuk kívülálló okok miatt csak kettő lesz, illetve a cikk elkészülésekor már a helyszín is bizonytalanná vált a jövőre nézvést. Ez azért is fájdalmas pont, mert az Artical egyik legfőbb ismérve, hogy az AZK (Alternatív Zenei Klub) a helyszíne.

Most szombaton azonban még biztosan ott lehet elcsípni a legjobb partyt! “Jelenleg a drum and bass mélyebb vonalát céloztuk meg. Vendégeink Budapestről érkeznek az AZK-ba: a The Hive Budapest egy része (a Filth Company), valamint MVRK, illetve Optic4l Vibes kap helyet a pultban, aki a szombathelyi StrangeFunk csapat oszlopos tagja. Mellettük pedig mi, a rezidensek várunk sok szeretettel és törtütemmel mindenkit!

Hogy a jövő mit hoz, egyelőre nem tudni. Lelkesedésben és tervekben azonban szerencsére nincs hiány: szóban forog egy break/dubstep buli 2020-ra. A további fejleményekért érdemes követni az Articalt és Phazert.

Természetesen a zenés ajánló sem maradhat el. Nézzük, mikre voksolnak a srácok!

Phazer

Ha már három zene, akkor legyenek ők a múlt, a jelen és a jövő jelképei.

A múlt: Ed Rush & Optical ft. Ryme Tyme – City 17

Számtalan remekművet sorolhatnék ide, nekem valahogy mégis ez az a zene, amiről mindig a pincében szerzett emlékek villannak be. Természetesen az egész LP-t becsatolnám ide szívem szerint. Ez a legnagyobb Artical-fíling.

A jelen: Amoss – Tinnies & Ciggies

Sokat gondolkodtam, mi lenne a megfelelő választás, de maradtam a legelső gondolatomnál. Hál’ istennek, egyre többen kedvelik a mélyebb dnb-t, hiszen ezek a producerek egészen nagyszerű zenéket gyártanak. Szerintem az egyik legletisztultabb példája ennek Amoss ‘Tinnies & Ciggies’-e.

A jövő: Misanthrop – Deus

Na, ezen nem kellett sokat agyalni. Misanthrop mostanában nagyon előremutató számokat készít. Az újonnan érkező “Analog” LP-jében minden benne van: techno, neuro, érzelem és sötétség.”

Llkrndsz

“Phaction – Aviatrix (feat. Riya)

Ha van kiadó, amit 20 éve masszívan követek, az a Metalheadz. Számomra Phaction szállította nekik az idei év groove-os/búgós rollerjét.

Digital & Spirit – Phantom Force (Fracture’s Astrophonica edit)

Digital és Spirit (RIP) meghatározó ízlésformálók voltak számomra, és ha van örök zene tőlük, akkor ez az! Fracture pöpecül ültette át footworkbe a számot, meghagyva benne mindent, amitől libabőrös lesz az ember.

SKC – Soul on Fire

A magyar színtér legnagyobb ásza, akinek a zenéi tizensok év után sem kopnak ki. Nagy kár, hogy már nem aktív!”

Október 12-én, szombaton tehát irány a sárvári AZK, a beugró csupán 1k!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük