Ha kimondjuk ezt az egyszerű szót, rögtön kétféle dolog is eszünkbe juthat. Egyrészt a mostanság agyonsulykolt, egyébiránt kimondottan helyes életvezetési tanács: ne a hibákat, hiányosságokat keresd az életedben, hanem mindenért légy hálás (hiszen sokaknak még ennyi sem jut, és lám, boldogok). Másrészt az amerikai filmekből oly jól ismert gigantikus pulyka–családi öröm kombó. Nézzük meg, hogyan függnek össze!

A legősibb gyógyszer

Azt mondják a hozzáértők, hogy a hosszú élet titka a lelki egyensúly.   A keleti orvoslás szerint mindenféle betegség az egész-séget, tehát a testi—lelki egységet bontja meg, és elsősorban azt kell megértenünk, mi vezetett odáig, hogy egy bizonyos kór kialakult nálunk. (A nyugati orvoslás kissé lassabban ugyan, de szintén ebbe az irányba halad.) A mindennapi stresszt elkerülni lehetetlen; hiábavaló igyekezet volna, amíg nem egy számunkra ideális helyen élünk. Ám ha megfordítjuk a kérdést, rájövünk, hogy némi időráfordítással és gyakorlással jelentősen javíthatunk a hozzáállásunkon. Van, aki arra esküszik, hogy minden este, lefekvés előtt megnevez magában legalább öt dolgot, ami örömet okozott neki a napban. A profik ezt már reggel is megteszik, és az első pontjuk rögtön az, hogy „ma reggel is élek, hiszen fölébredtem”. 🙂 Egyesek szeretik írásban is rögzíteni a listájukat, előfordul a külön hálanapló használata is. Kétségtelen, hogy az írásbeliség lehetőséget ad a borongós napokon is arra, hogy fölviduljunk. Ez az egyértelműen pozitív mentális hozadék hogyan kapott szerepet az ünnep kialakításában?

Ősatyák, pulyka, tofu

Az USA-ban november negyedik csütörtöke, Kanadában október második hétfőjén tartják a Hálaadást (Thanksgiving). Az amerikai őslakos indiánok előtt nem volt ismeretlen ez a tett, hiszen maguk is előszeretettel köszönték meg isteneiknek a jó termést, nyugodalmas évet az aratás–betakarítás után. (Így van egyfajta „pogány” színezet is.) 1620-ban, a Mayflower fedélzetén érkeztek Plymouth partjaihoz azok az angol bevándorlók (Pilgrim Fathers – zarándok atyák, másnéven ősatyák), akik a jobb élet reményében az Újvilág felé hajóztak. Nehéz útjuk és kalandos megérkezésük (eredetileg Virginiában szerettek volna kikötni) után az addig nem túl közkedvelt bennszülöttek segítségét kérték, hogy ne pusztuljanak el mindannyian. Kukoricamagot kaptak, és a földművelés alapjait, így sikerült átvészelniük az új élet adta nehézségeket. Egy évvel később, az első hivatalos ünnepen szó szerint az életüknek örültek mindazok, akiket a hideg, az éhínség és a szokatlan környezet nem ölt meg. Elismerésük jeléül mind az ötven túlélő ősatya és -anya háromnapos traktára hívta kilencven rézbőrű segítőjét, és együtt köszönték meg Isten gondviselését. (Hogy aztán nem sokkal ezután, hálatelt szívvel ugyan, de elkezdjék kiirtani az őslakosokat…) Egységes ünneppé a 19. század második felétől kezdett formálódni, pont azért, hogy az amerikai „olvasztótégely” (melting pot), vagyis a sokszínű nemzet egy konkrét ünneppel ölelhesse keblére fiait és lányait. Amerikában általában a pénteki napot is kiveszik a dolgozók, így négynapos fieszta veszi kezdetét, amelynek milliónyi pulyka (turkey) mindenképpen kárát látja. (Egyet közülük a mindenkori amerikai elnök „ment meg”.) A hagyomány szerint Turkey Day vagy T-Day néven is fut ez a nap, ám a lelkes állatvédők és vegánok is hallatják a hangjukat: Tofurkey Day-t, vagyis tofuval (vagy szejtánnal) helyettesített ünneplést hirdetnek. Az ünnepi asztalra csupa olyan étel kerül, amelyet még az őslakosok ismertettek meg a bevándorlókkal: ilyen például az (édes)krumpli, az áfonyaszósz, a csemegekukorica és a sütőtökös pite. A nap népszerűségét tovább növelendő, ekkor játszanak három NFL (National Football League – amerikaifoci liga) és számos egyéb középiskolai mérkőzést is, amellyel végképp a stadionhoz (vagy rosszabb esetben: a tévéhez) szögezik a népeket.

Színes napok

A számunkra adventi időszak kezdetét Amerikában ez az esemény jelzi.   Az ünnep utáni péntek, a Black Friday (fekete péntek) a brutális leárazások ideje, amikor is mindenki, aki él és mozog, rohan vásárolni. (Ebbe már nem egy ember bele is halt.) A rá következő szombat a Small Business Saturday, vagyis a kisvállalkozások szombatja, amikor a helyi kisboltok látogatását helyezik előtérbe. A sorban következő hétfő a Cyber Monday, az online vásárlás elősegítésének ideje. Végezetül az ünnep utáni kedd az adakozásé: Charity Tuesday, amikor a tehetősebbek elsősorban ételt osztanak a rászorulóknak. Szerencsés esetben ez a sok ösztönzés és odafigyelés nem csak novemberben, hanem egész évben kitart – nem csak Amerikában, hanem a világ minden táján. Hiszen kivétel nélkül minden napban bőven akad miért hálásnak lenni. 🙂

Ha tetszett, amit olvastál, kövess itt

Ezt a cikket eredetileg a Sulinet oldalán jelentettem meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük