Dieselboy: „Nincs igazi célja, csak egoviagra!” (vágatlan verzió)

Kategóriák Interjú

Pont a tűzijáték előtti napon sikerült elcsípni Damian Higginst, vagyis Dieselboy művész urat. Dacára a kissé megrendült egészségének, kedélyesen elcsevegtünk többek közt a főzésről, az amerikai elnökválasztásról csakúgy, mint a DJ-zés és a producerség viszonyáról

Rég nem találkoztunk. Hogy vagy ma? A szemedből ítélve nem túl fitten.

(nevet) Beteg voltam egész héten. Úgy tűnt, jobban vagyok, ma jobban is éreztem magam, de már jó ideje bújkál bennem valami. Erős hét volt ez, nem sikerült sokat aludnom, elsősorban az időeltolódás miatt. Lenyomom a bulikat, beesem az ágyba, aztán reggel 7 körül hív a barátnőm. Ő szokott ébreszteni, utána visszabújok, majd irány a reptér. Úgyhogy az alvásciklusom kábé úgy fest, hogy két óra alvás, öt óra ébrenlét, talán egy újabb óra szundi, négy óra talpon. Szerdán nagyon rosszul lettem Portugáliában, egész nap rókáztam, és egy teljes napon át nem tudtam enni. Alakulok már azért, de a tegnap elég necces volt.

Te vagy a nap hőse! Mégis itt vagy, bevetésre készen. 🙂 Na és? Oké, igaz. (

Na és? Oké, igaz. (nevet)

Ma este mit tervezel játszani?

Megvan az intróm. Általában elég őrült intrókat használok, de a mai csak pár szavas. Az első két számot már kiválasztottam, erős kiképzés lesz. A szettem be fog ütni, durva kezdés után egyre nagyobbat fog sújtani.  Az első pár zene mindenképpen veretősebb, aztán meglátjuk. Látnom kell, mennyien vannak, aztán annak megfelelően alakítom.

Szerintem elég sokan vannak. Príma! Múltkor is nagyon jó volt a buli, szóval ha sikerül valami hasonlót összehozni, elégedett leszek.

Príma! Múltkor is nagyon jó volt a buli, szóval ha sikerül valami hasonlót összehozni, elégedett leszek.

Több mint másfél éve, 2015 januárjában beszélgettünk. Nem emlékszem pontosan, csak az rémlik, hogy hideg volt.

Nem emlékszem pontosan, csak az rémlik, hogy hideg volt.

Hogyhogy egy gyűrű sincsen rajtad?

Nincsen, mert csak csütörtöktől vasárnapig vagyok itt, így egy hátizsákkal utazom csupán. A gyűrűtartó dobozom viszont elég nehéz. El kellett döntenem, hogy fogom-e viselni a gyűrűket, vagy nem teszek még pluszsúlyt a csomagomba. Már így is elég súlyos, miután tíz nap cuccát szuszakoltam bele, szóval nem kellett még plusz két kiló, ezért nem hoztam most őket.

Az előző beszélgetésünkkor egyedi gyűrűk készítését tervezted.

Így van, kész is vannak, három vagy négy lett saját tervezésű. Furán hangozhat, de ha nem lépek föl, szinte sose viselem őket. Talán csak akkor, ha étterembe megyek, és valami szokatlant szeretnék viselni. De igazából csak a DJ-zés optikai tuningjának tartogatom.

Mi a helyzet a másik terveddel, ami az előző interjúnk címe is volt – miszerint 2016-ban öt lejátszóról nyomod? (

(nevet) Valóban fontolgattam. Meg tudnám csinálni, akár hattal is, de mire mennék vele? Szerintem az emberek nem igazán vágják ezt az egészet. Nem látják, mit csinálok, de nem is nagyon értik. Szóval szerintem tök értelmetlen lenne, semmi másra nem szolgálna, csak egoviagrának. Inkább arra koncentrálok, amit csinálok, az untig elég. Lehet, hogy viccelődtem tavaly? (nevet)

Neeeem, halálkomolyan mondtad! Lehet, kicsit be voltam állva. Ha úgy érezném, hogy bármilyen szempontból is hasznos számomra, akkor rámennék. De szerintem semmin nem változtatna. Nem szeretnék még egy cédélejátszót kérni a szervezőktől, elég szánalmas lenne. Szóval ezért lett, most már tudod. (

Lehet, kicsit be voltam állva. Ha úgy érezném, hogy bármilyen szempontból is hasznos számomra, akkor rámennék. De szerintem semmin nem változtatna. Nem szeretnék még egy cédélejátszót kérni a szervezőktől, elég szánalmas lenne. Szóval ezért lett, most már tudod. (mosolyog)

Igen, és teljes mértékig egyetértek. Nemrég volt alkalmam Robyn Chaos-szal találkozni, aki mesélt a d’n’b főzőversenyes ötletetekről Ed Rush-sal, veled és vele. (

(nevet) Nem erről van szó… Azt tudom, hogy Ed Rush is pörög a kajákra, bár azt nem igazán tudtam, hogy Robyn is amúgy. Nem lenne ellenemre egy ilyesféle móka. Mondjuk kétség nem férhet hozzá, hogy szénné aláznám mindkettejüket, mert véresen komolyan veszem, amit csinálok. Persze ők is biztosan. Láttam Ed Rush Instagramját, tisztában vagyok a képességeivel, de egyikük se jelent különösebb kihívást. Mondom, benne lennék, de mivel régóta nem beszélek Robynnal, sose került szóba köztünk. Lehet, hogy jó ötletnek gondolta, nem tudom. Én továbbra is azt gondolom, hogy ez nem volna igazi verseny. Hiszek a főztömben.

A DJ Cookbook Dinner is izgi, amihez egy csodás mixet is készítettél – mit mondjak, hihetetlen jó! Köszönöm. Egy nap alatt dobtam össze, igazából nem is volt egy teljes nap. Mindegyik fogáshoz más zenét akartam tálalni. Hat fogás volt: az öt íz fogásai, az utolsó pedig a csoki lett. Eredetileg nem d’n’b-t akartam, ugyanakkor úgy voltam vele, hogyha már én szerepelek, akkor mégiscsak azt illene villantani. A könnyedebb zene tűnt jó választásnak, semmi szín alatt nem olyat akartam mutatni, amilyenek a szettjeim. Előástam pár számot, aztán olyan jól sikerült, hogy otthon is szoktam hallgatni. Összehasonlítva például az egyik mixemmel, a „

Köszönöm. Egy nap alatt dobtam össze, igazából nem is volt egy teljes nap. Mindegyik fogáshoz más zenét akartam tálalni. Hat fogás volt: az öt íz fogásai, az utolsó pedig a csoki lett. Eredetileg nem d’n’b-t akartam, ugyanakkor úgy voltam vele, hogyha már én szerepelek, akkor mégiscsak azt illene villantani. A könnyedebb zene tűnt jó választásnak, semmi szín alatt nem olyat akartam mutatni, amilyenek a szettjeim. Előástam pár számot, aztán olyan jól sikerült, hogy otthon is szoktam hallgatni. Összehasonlítva például az egyik mixemmel, a „The Destroyer”-rel, közel annyi időt nem gépészkedtem vele, mégis nagyon tetszik. Nem gyűjtök likvideket, így a barátaimat zaklattam zenékért, így is több mint 100 zenét böngésztem át. Olyanok hallották, akik egyébként nem a műfajban pörögnek, így igazából mindegy is volt. A lazább d’n’b legjavát szerettem volna megmutatni – szerintem elég jól is sikerült.

Ez az ötízes kóstoló volt, ugye?

Igen, minden ízre külön fogás jutott: volt édes, sós, savanyú és keserű.

Meg az umami. 🙂

Igen. Mind vegetáriánus volt, imádtad volna! (nevet) Ja, nem, bocs! Mármint volt pár vegán étel is, azok is tökéletesre sikeredtek.

Úgy láttam, eléggé ki vagy akadva Trump miatt – ami nem is csoda persze.

(nevet) Ki miatt? Ha normális emberfia vagy, nem csoda, hogy nem bírod őt. Habár az anyukám szereti, ami elég para. Az idősek kedvelik Trumpot, mert a félelmeikre erősít rá, de amúgy kész vicc az ember. Zavarba ejtő az egész, nemcsak azért, mert förmedvény, hanem mert nemzetközi viszonylatban is nagyon rosszul fest, hogy az USA komolyan vesz egy ilyen marhát. Tiszta hülyének néznek minket. Tartok attól, hogy mi lesz, ha egyszer arra ébredek, hogy elnök lett… Bush elnökségét is meglehetősen rosszalóan figyeltem, de ő legalább csak egy ostoba seggfej volt. Trump viszont veszélyes is. Lövésem nincs, mit fogok tenni. Mostanában azért úgy tűnik az előzetes mérések alapján, hogy nem esélyes. Az emberek többsége nem veszi komolyan, azt gondolják róla, hogy egy…

Bohóc. Pontosan. Tudja, hogyan használja a médiát, hogyan húzzon be címlapokat magának, szóval úgy tűnik, ő a menő csávó, de közben csak egy szerencsétlen fasz. Az emberek azt pletykálják, hogy ő maga se veszi komolyan a kampányát, minél inkább széttrolkodja az egészet, annál jobban csökkennek az esélyei. Ha elnök lenne, föl kell adni a vállalkozásait, a Fehér házban kell élnie, ami egyértelmű visszalépés volna a mostani körülményeihez képest. Szerintem maga a gondolat bejön neki, hogy első ember lehetne, de amikor szembesül a valósággal, máris rájön, hogy nem az a kimondottan kényelmes és biztonságos élet várna rá. Azt gondolom, hogy pontosan ezért mond egyre nagyobb idiótaságokat, így próbálja megtorpedózni a megválasztását. Legalábbis nagyon remélem!

Pontosan. Tudja, hogyan használja a médiát, hogyan húzzon be címlapokat magának, szóval úgy tűnik, ő a menő csávó, de közben csak egy szerencsétlen fasz. Az emberek azt pletykálják, hogy ő maga se veszi komolyan a kampányát, minél inkább széttrolkodja az egészet, annál jobban csökkennek az esélyei. Ha elnök lenne, föl kell adni a vállalkozásait, a Fehér házban kell élnie, ami egyértelmű visszalépés volna a mostani körülményeihez képest. Szerintem maga a gondolat bejön neki, hogy első ember lehetne, de amikor szembesül a valósággal, máris rájön, hogy nem az a kimondottan kényelmes és biztonságos élet várna rá. Azt gondolom, hogy pontosan ezért mond egyre nagyobb idiótaságokat, így próbálja megtorpedózni a megválasztását. Legalábbis nagyon remélem!

Akkor nézzük meg a Brexitet. A legtöbben azt is viccnek gondolták. Így igaz. Én Hillary-t sem kedvelem, elsősorban azért, mert úgy gondolom, ő egy pénzelt jelölt. Üzleti érdekek húzódnak az ő lehetséges elnökségének háttérben. Ami egyébként még jól is elsülhet, üzleti alapokon ugyan, tehát nem az emberek állnak majd középpontban, hanem a tehetős nagyvállalatok. Ezért is szerettem volna, ha

Így igaz. Én Hillary-t sem kedvelem, elsősorban azért, mert úgy gondolom, ő egy pénzelt jelölt. Üzleti érdekek húzódnak az ő lehetséges elnökségének háttérben. Ami egyébként még jól is elsülhet, üzleti alapokon ugyan, tehát nem az emberek állnak majd középpontban, hanem a tehetős nagyvállalatok. Ezért is szerettem volna, ha Bernie Sanders is jelölt lesz, még ha szembesült is volna bizonyos gondokkal a ciklusa folyamán. Szerintem ő azért valami különlegességgel rukkolt volna elő, míg Hillary a politikusi sztereotípia megtestesítője lesz.

Szóval a rosszabb és a legrosszabb között választhattok. Igen, és ez még a két legrosszabb eset java. Nem szeretnék Clintonra se szavazni, de azt végképp nem akarom, hogy Trump nyerjen. Azt a jövőt én a lelki szemeimmel se bírnám látni, szóval akkor inkább lenyelem a békát és Hillary-re szavazok. Nem szívesen fogom megtenni, de Trump elnökségénél minden jobb.

Igen, és ez még a két legrosszabb eset java. Nem szeretnék Clintonra se szavazni, de azt végképp nem akarom, hogy Trump nyerjen. Azt a jövőt én a lelki szemeimmel se bírnám látni, szóval akkor inkább lenyelem a békát és Hillary-re szavazok. Nem szívesen fogom megtenni, de Trump elnökségénél minden jobb.

Említetted, hogy anyukád támogatja.

Igen, ez elég nyugtalanító.

Igen, értem és sajnálom. Nem akarlak zavarba hozni. N

incs gond. Hát igen, a Fox News-t nézi, a mentalitása is olyanná alakult. Jómagam kimondottan szabadon gondolkodó ember vagyok, gyakran elmerengek bizonyos kérdéseken, és anyukám is ilyen volt, csak most… Azt hiszem, ez általános jelenség az időseknél. Persze nem mindenki alakul ilyenné. De sokan ráparáznak bizonyos dolgokra koruk előrehaladtával, és beszopják a Fox News hülyeségeit is ezáltal. Elég gáz, hogy így alakul, de nincs mit tenni. Akkor már nincs szükségük szabad gondolatokra.

Valószínűleg mert elvesztik a rugalmasságukat – minden értelemben.

Igen, tutira.

Oké, akkor beszéljünk apukádról, Bertie Higginsről

Jó arc. Nagyon érdekes a kapcsolatunk. Imádom, érdekes figura, valódi egyéniség. Ráadásul vicces, és kimondottan sikeres is. A kínai pályafutásának második körét éli, rendkívül népszerű lett ott. Le vagyok nyűgözve. Filmeket rendez és forgatókönyveket ír az öcsémmel, Juliannel. Remélem, az ő korában én is ilyen jól fogom tolni. Az anyukája, vagyis az én nagymamám százéves, úgyhogy jó géneket örököltünk, bírni fogjuk a kiképzést.

Láttam azt is, hogy az „Amerika legjobb DJ-je” szavazás még mindig fut. Nekünk, európaiaknak ez elég bizarr; általában kevés top DJ-t ismerünk tőletek.

Nem láttam a listát, de egy csomó DJ valójában nem is az… Ez az egész fogalom kiüresedett számomra. Régen egy különleges ember csinált valami különlegeset: kevert és egyfajta show-t csinált. Az én szememben azonban az nem DJ, aki álldogál a színpadon, amíg mennek a zenék.

Tehát akkor még lehet rád szavazni.

Igen, persze, és köszönöm is. Jó lenne, ha jobban megismernék a nevemet. Szóval tökjó lenne, ha rám szavaznátok! (nevet) De igazából tudom, hol helyezkedem el köztük, és ennyi nekem bőven elegendő. Szerintem az emberek régebben átlátták, mit csinálunk. Manapság mondjuk már csak népszerűségi verseny az egész, de igazából azok, akik jól tudnak keverni bakelitről, messze kimagaslanak a tömegből.

Mi a helyzet a saját zenéddel? Mostanság mivel foglalkozol? Van valami újdonság a kiadód, a Human Imprint háza táján?

3-4 hónapon belül megjelenik az „Angel Dust”, amit Mark the Beasttel követtünk el. Azután várható egy másik megjelenés, a „Stage Diver”, Mark the Beast, Mayhem és én készítettük – ez későbbre várható. Nagyjából 30%-os kidolgozottságú, de az ötlet rendben van. Új zenét is tervezek írni az elkövetkező hetekben, ha lesz egy kis időm. Nemrég ismét online lett a kiadóm, úgyhogy tényleg jönnek majd zenék. Des McMahon úgy egy hónap múlva, aztán az Angel Dust, majd Wraith, Rawtee, zenék Destől, Marktól és tőlem, szóval rendszeresebben hallotok majd rólunk.

Mi történt a Humannel egyébként?

Egy időre leállítottam, a Subhuman kapott nagyobb figyelmet. Aztán úgy döntöttem, hogy egy ideig nem foglalkozom a kiadóimmal. (nevet) Ezek nekem a kreativitásom kifejezői, nem pénzkereseti lehetőségek. Megéltem most egy olyan időszakot, amikor nem a zenekiadás volt előtérben. Most már kész vagyok újra csatasorba állni, rengeteget izgis művésszel vagyok körbevéve. Mindig is szerettem volna észak-amerikai drum and bass-t kiadni, ezekkel a srácokkal most aztán lehet pörgetni.

Szerinted mi lehet a különség az amerikai és az európai DJ-k között?

Nem is tudom… A DJ-k általában producerek is. Maga a d’n’b színtér nem valami óriási Amerikában, zsebkendőnyi az egész. Nálunk nincs Let It Roll vagy efféle méretesebb megmozdulás, amire ennyire odafigyelnének. Felénk sokkal csekélyebb a média érdeklődése a műfaj iránt, ebben bizonyára különbözünk Európától. Nálunk ez még mindig underground!

Noha te több mint két évtizede foglalkozol vele.

De én vagyok az a bizonyos kivétel, ami erősíti a szabályt. Régesrég lettem nagy DJ, és megpróbáltam megtartani a pozíciómat. Aki jelenleg akar menő DJ lenni Amerikában, nehezített pályán küzd, és együttérzek vele. Az a frankó, hogy ahhoz, hogy neves DJ lehess, zenét is kell írnod, ami közröhej. Ahhoz, hogy tudj keverni, nem kell tudnod zenét írni, ez két teljesen más dolog! Úgy látom, hogy elfogadható producer és jó DJ vagyok. De még most is érzem a kényszert, hogy zenéket adjak ki, mert emiatt lesz több bulim, ami igazából hülyeség. Én akkoriban futottam be, amikor elegendő volt „csak” mixelni, ebben sikerült nevet szereznem – ennek önmagában is elegendőnek kellene lennie. Ahhoz, hogy jó séf légy, nem kell tudnod profi szinten autót szerelni. Legyél csak jó séf. De úgy tűnik, nem erre halad a világ…

Óriási nyomás nehezedik rátok, hogy rendszeresen adjatok ki zenéket, különben nem hívnak titeket föllépni.

Igen. Őszintén azt gondolom, hogy ez kurva nagy hülyeség. De attól még így van. Amerikában például bizonyosan az dívik, hogy azok a mainstream gyerekek, akik lejönnek egy partyra, az alapján skatulyázzák a művészeket, hogy van-e megjelenésül. Hallják a zenét, majd látni is akarják élőben az embert, amint előadja, mint valami zenekar, na de ez nem így megy!!! A művész, aki „előad”, az szépen megnyomja a Play gombot a cédén. Ez azért nagyon más liga. Ezek a srácok nem fogják föl, hogy a DJ-zés maga egy mesterség. Lehetsz te nagyszerű producer, attól még nem biztos, hogy tudsz bánni a tömeggel – igazából a producerkedés önmagában még semmit nem jelent. Ez az egész a tudatlanságból fakad. A gyerekek azt hiszik, hogyha van saját zenéd, akkor automatikusan jó előadó vagy. De a tánczenénél abszolút nem ez a helyzet! Ez egy teljesen más fejezet. Ezért is fordul elő, hogy az olyanok, mint én néha versenyre kényszerül olyanokkal, akik tökre nem tudnak mixelni, mégis ugyanarra a polcra tesznek mindannyiunkat – ez elég frusztráló! A srácok ennyit tudnak, nem is várnak jobbat, így ez az állapot nem is fog javulni. Kellően alacsonyan van a színvonal. Elég optimistára sikeredett ez most, ugye? (nevet)

A CD only mixeidet sorban pakolod föl Soundcloudodra.

Még kettő van hátra, valószínűleg az elkövetkező két hétben fölkerül a „97 Octane” , az utolsó pedig az első mixem lesz.

Mi volt a mögöttes ok?

Egy részüket nem lehetett sehol sem megtalálni, plusz ez a saját kis történelmem is, a mai arculatomhoz is nagyban köze van. Úgy gondoltam, talán mások is örülnének neki. Szeretném, ha a művészi portfólióm online elérhető lenne bárki érdeklődőnek. Amint kész lesz a „Stage Diver”, végre nekiesek már a Destroyer II-nek is, amihez az artwork és az intro is megvan több mint egy éve. Rengeteg időt és energiát fordítottam rá, és most már paráztat. Remélem, tetszeni fog a népeknek. Pontosan tudom, mennyi meló van még vele.

Valószínűleg azért inkább nem akarod tudni. 🙂

Na igen. Amikor elkészülnek a mixeim, általában egy hétig hallgatom őket, aztán elteszem jó mélyre. Épp ezért, amikor visszahallgattam a Destroyert, olyan volt, mintha nem is az én kezeim közül került volna ki. A friss füllel hallgatás a legtutibb. A Cookbox mix egy délután alatt készült el, de általában 40 órát töltök minden egyes mix összerakásával.Rengeteg erőfeszítés, agyalás van mind mögött, megszállottan vetem bele magamat. Olyasféle ez, mint a szülés, rengeteget kivesz belőle, na meg rá is feszülök.

Mi az a kérdés, amit legközelebb föl kell tegyek neked?

Hogy mit gondolok a Destroyer II-ről, és hogy milyen lett a Stage Diver. Milyen gondolatokkal engedtem útjukra ezeket a megjelenéseket.

Mi van a Masters of Jungle-lel? Úgy volt, hogy föltámasztod, miután beszéltünk róla.

Nagyon is szeretném, mert még mindig imádom azt a projektet, de sose fog megtörténni, mert a résztvevők közül hárman már nem is játszanak d’n’b-t. A gond az, hogy… Európában végül is meg tudnánk csinálni, mondjuk a Let It Rollon, de ahhoz újra kell szerveznem a csapatot. Ki kellene vágnom Infiltratát és Ewunt, plusz bevonni Gridlokot, meg talán még valakit. Lehet, hogy ezen még kellene gondolkodnom… Beszélni fogok erről Garethtel. De még így is hat DJ-nek kell átrepülnie Amerikából. De… hát igen…

Na látod! 🙂

Adtál egy kis fejtörőt. Nagyon ügyesen kell választanom, mondjuk én, Upbeats, Evol Intent, Gridlok és talán két további ember. Világi ötlet, köszi szépen, gondolkodni fogok rajta! (mosolyog)

Ha tetszett, amit olvastál, kattints ide a továbbiakért! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük